Verlichting Hoe vervang je de H4-lampjes in de Punto-koplampunit

Het vervangen van de lampen gaat redelijk eenvoudig, door de rubber beschermkappen van de lampunits los te trekken (de pijlen wijzen naar de kapjes), dan de stekkers te verwijderen en dan de lampjes te wisselen. Klemmetje vastzetten, stekker er weer op en de rubbers terugschuiven:

Probleem is echter dat de stekkers zo vast op de lampen zitten, dat je ze er niet af krijgt. Bij de rechterkoplamp was het mogelijk om het haakje los te halen en dan de lamp met zwarte stekker schuin te houden en dan het haakje over de stekker te duwen, zodat lamp met stekker los kwamen. Dan stekker eraf halen, nieuwe lamp monteren, haakje erop en dan de stekker terug duwen. Linksvoor ging dat niet, je hebt gewoon de ruimte niet doordat de accu er vrij dicht achter zit. Daar moet je dan met één vinger de lamp op zijn plaats houden terwijl je dan met een platte redelijk grote schroevendraaier voorzichtig het stekkertje los haalt. Steeds wisselen, links iets draaien (schroevendraaier onder de zwarte stekker en dan iets kantelen, waardoor hij een halve milimeter los komt aan die kant), dan rechts iets druk uitoefenen, dan aan de bovenkant. Doe je dat een keer of 10, dan komt de stekker los. Dan eenvoudig haakje verwijderen, nieuwe lamp erin, haakje terugklemmen en dan de stekker er weer op. En dat alles zonder het glas van de nieuwe lamp aan te raken.

Raak je het glas wel aan, is niet erg, maar je moet dan het lampje schoonmaken met schoonmaakalcohol, zoals ipa (isopropyl alcohol). Dan lampje weer terugplaatsen. Doe je dat niet, dan weet je zeker dat je over een paar weken/maanden het lampje opnieuw kunt vervangen omdat het is doorgebrand. Je vingers bevatten altijd wat vet, hetgeen achterblijft als vingerafdruk. De lamp wordt zeer heet, waardoor dat vet verbrandt en er een koolstof-verbinding achterblijft op de lamp. Hierdoor kan de lamp onvoldoende zijn hitte kwijt en brandt hij na korte tijd door. Dus…. Latex handschoenen dragen óf de lampen niet aanraken. Dat laatste is het beste, want ander vuil (autovet) heeft hetzelfde negatieve effect. Dus altijd uitsluitend schone lampjes monteren!

Dim en groot licht links

Dimlicht rechts

Foto van de achterzijde, daar waar je de lamp verwisselt.