Bodykit (02) Wrappen

Wrappen is een vorm van beplakken van de hele auto met een speciaal soort vinyl, gemaakt voor op de auto. Ik heb een rol mat zwart besteld, voldoende om de hele auto plus de bumpers van de Sorento van Angelique mat zwart te wrappen.

De procedure is als volgt: je ontdoet de hele auto van was en poets en maakt het met een goede shampoo (zonder carnauba) schoon. Dan klei je de auto. Dan poets je hem helemaal schoon met IPA (isopropyleen/ iso propyl alcohol). De laktemperatuur moet rond de 22 graden celsius zijn en dan kan je de auto wrappen. Onderdeel voor onderdeel. Er is echter een klein probleem…. ik heb nog nooit zelf een auto gewrapt. Om het te laten doen kost ongeveer € 2000,- en we doen dit juist om geld te besparen én om een hele mooie mat zwarte gestylde Punto te krijgen. Dus ik doe het zelf, rustig aan, elke keer een stukje.

Als test heb ik de snor gewrapt. Hiervoor (om het goed te doen) moest de snor gedemonteerd worden, waarvoor de voorbumper eraf gehaald moest worden. Dat moest toch, want ik wilde de claxon vervangen en ook daarvoor moest dus de bumper eraf. Het verwijderen van de bumper ging eenvoudig: In iedere wielkast twee schroeven verwijderen. Onder de bumper twee schroeven verwijderen. Onder en boven de bumper losmaken door 2 x 4 Torx maat 30 bouten te verwijderen. Twee torx maat 30 bouten verwijderen in de wielkast, bij de wielkasten de bumper lostrekken en hij komt naar voren. De bedrading van de verlichting loshalen en klaar.

Op de snor was bezuinigd, want slechts twee van de vier schroeven waren gemonteerd. Ook een beetje overdreven om voor zo’n snor 4 schroeven en een stuk of 20 clips te monteren…… Italiaanse degelijkheid denken we dan maar.

De voorbumper verwijderd.

De snor zwart gewrapt.

De snor is niet echt mooi geworden, maar ik weet wat ik fout heb gedaan en ga het gewoon opnieuw proberen. Al doende zal ik het moeten leren.

Het wrap vinyl wordt geleverd op een rol van 152cm breed en 25 meter lang. Ik heb zo’n 15 meter nodig, plus de stukjes die fout gaan en over moeten. De folie heeft een speciale no bubbles plakzijde, waardoor er zo min mogelijk lucht achter blijft en verwijderd moet worden.

Een goede instructievideo van het wrappen zie je hier:

Van het wrappen zal ik foto’s maken en wellicht een video’tje. Die plaats ik dan hier op de pagina.

Voor de achterlichten heb ik ook wrapvinyl besteld, om ze iets donkerder te maken. 10% donkerder mag je ze maken in Nederland, dus dat doen we dan maar, voor de perfecte stealth-uitvoering. De wielen zullen waarschijnlijk ook mat zwart gewrapt gaan worden, ook voor de complete stealth-look.

Update 28 april 2012:
Het vinyl voor de achterlichten was binnen, dus een eerste poging gewaagd met het wrappen van de lichten. Dat viel behoorlijk tegen…. maar goed, de achterlichten en de zijlichten zijn gedaan. Er zitten nog wel wat luchtbubbels in, maar als het goed is trekken die weg als hij een paar dagen in de zon staat. Daar gokken we dan maar op. Leuk detail dat ik de zij-knipperlichten ook heb kunnen doen en dat dat ongeveer € 0,05 per lamp gekost heeft 🙂 Dus, als het er van af gaat, kan ik het voor € 0,10 aan beide kanten weer opnieuw erop doen.

Foto’s dan maar….:

Achterlichten voor het wrappen.

Achterlichten zwart gewrapt.

Achterlichten zwart gewrapt.

Zij-knipperlichten zwart gewrapt.

Zoe ziet het er ‘s avonds uit:

De achterlichten ‘s avonds.

De remlichten ‘s avonds.

De remlichten plus knipperlicht ‘s avonds.

Weer een stukje dichter bij het doel…

Update 6 mei 2012.

Okay, het weer was niet goed, temperatuur te laag, te veel wind en ook nog veel stuifmeel in de lucht, maar ik kon het niet laten om toch alvast de achterklep te wrappen. Het resultaat is daarom best redelijk, maar niet perfect. Ik leer er echter wel veel van en als de auto klaar is en ik heb nog een stukje over, dan doe ik de klep even opnieuw 🙂

De achterklep gewrapt.

Maar vooralsnog, sorry andere Punto-bezitters, maar gaat dit zo niet de aller allermooiste Punto van Nederland worden? Het kleurt perfect bij de bumperinzettten, dus die hoeven niet gewrapt te worden. Ik heb de achterklep even uit elkaar gehad, zodat ik makkelijk onder de klep-open-maak-knop/logo kon wrappen. Ook even kunnen merken hoe de primer werkt, voor de invallende delen en de randen. Het is echt water dun spul, maar je voelt perfect hoe goed het vinyl grip heeft op de ‘geprimerde’ delen.

Dan nog een update over de uitlaatstukken. Wel, de ebay-shop was volledig verwijderd/leeggehaald, juist toen ik wilde bestellen. Ik kreeg de melding te zien dat de verkoper voorlopig niet aanwezig was. Nou, dan ga ik daar ook geen geld aan overmaken, dus….

Dus…. konden we weer op zoek naar andere uitlaatstukjes en die heb ik inmiddels gevonden en besteld. En ze passen ook nog veel beter bij de matzwarte stealth-uitvoering, want ze zijn… mat zwart ja. De nieuwste rage uit de VS, nu ook voor de Punto :-).

Uitlaatstukken mat zwart

En ze waren nog iets goedkoper dan de Ulter-uitlaatstukjes én ze worden gratis thuisbezorgd in plaats van € 30,- bezorgkosten zoals de shop van Ulter berekende.

Dat zal best heel mooi staan onder de mat zwarte Punto.

De ‘oplettende lezert’ ziet dat de achterlichten weer deels ontdaan zijn van de folie. Nee, niet aangehouden, niet bekeurd, maar ik vond het lichtbeeld overdag gewoon niet mooi. Een beetje vlekkerig. Dus heb ik het midden van de lampen weer ontdaan van folie en heb de buitenste randen beplakt gelaten. Zo vind ik het mooier voorlopig. Als ik het nog een keer doe, dan wordt het een dikkere soort folie, die meer licht door laat en gemakkelijker aan te brengen is.